Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym
Masz ochotę na coś pysznego, słodkiego i zdrowego? Upiecz ciasteczka owsiane! Są bardzo proste w przygotowaniu i zdecydowanie poprawiają nastrój.
Owsiane ciasteczka z tego przepisu nie zawierają cukru, mąki ani drożdży. Jeśli masz alergię na orzeszki ziemne, możesz pominąć w przepisie masło orzechowe lub zastąpić je masłem migdałowym.
Kupując jabłka, wybieraj te, które pochodzą z ekologicznych sadów. Unikaj jabłek o błyszczącej, doskonałej skórce – bardzo często są one woskowane (niektórzy producenci używają wosków na bazie ropy naftowej). Nie obieram jabłek, więc ekologiczne, pozbawione chemii owoce to dla mnie podstawa.
Wybierając masło orzechowe, przeczytaj koniecznie jego skład. Nawet w sklepach typu eko znajdziesz słoiczki z zawartością daleką od zdrowej. Na etykietce powinny znaleźć się: orzechy ziemne (z ekologicznych upraw), ewentualnie sól himalajska. Żadnego cukru, żadnego oleju palmowego. Możesz też zrobić masło orzechowe samodzielnie – wystarczą orzechy, dobry blender lub thermomix i odrobina soli dla smaku.
Składniki (na 16 średniej wielkości ciasteczek):
- 3 dojrzałe banany
- 3 jabłka
- 3 mniejsze marchewki lub dwie duże
- 2 łyżki masła orzechowego
- szczypta soli
- 3 łyżki syropu klonowego
- 250 g płatków owsianych
- łyżka oleju kokosowego
- 3 łyżeczki cynamonu
- starty korzeń imbiru (tyle, ile lubisz)
Sposób przyrządzania:
Do dużej miski wrzuć obrane banany i rozgnieć je widelcem. Na tarce zetrzyj jabłka i obrane marchewki. Dodaj płatki owsiane i pozostałe składniki. Wymieszaj. Z powstałej masy uformuj ciasteczka i ułóż je na blasze, na papierze do pieczenia.
Rozgrzej piekarnik na ok 200 stopni. Włóż blachę z ciastkami do piekarnika i piecz przez około 30 minut.
Po 30 minutach wyjmij ciasteczka z piekarnika i pozostaw do ostudzenia. Przed podaniem każde ciastko obficie posmaruj masłem orzechowym. Smacznego!
Zdjęcia: Beauty Rebel