Kokosowy pudding chia z musem brzoskwiniowym
Bardzo prosty w przyrządzeniu, zdrowy i pyszny pudding chia, który w kilka chwil poprawia nastrój.
Składniki na porcje dla 2-3 osób:
Puszka mleczka kokosowego (200 ml)
200 ml mleka kokosowego (z kartonu, niesłodzonego)
5 czubatych łyżek nasion chia
łyżeczka syropu klonowego (opcjonalnie)
Puszka brzoskwiń lub 2 świeże owoce (zdrowsza opcja, ponieważ brzoskwinie z puszki zwykle mają dodatek cukru)
Sposób przygotowania:
Do miski wlej mleczko kokosowe z puszki oraz mleko kokosowe z kartonu. Wsyp nasiona chia, opcjonalnie dodaj łyżeczkę syropu klonowego. Przy pomocy trzepaczki/ubijaczki do jajek starannie wymieszaj wszystkie nasionka z mlekiem kokosowym. Odstaw miseczkę do lodówki, na około 2 godziny lub dłużej – aż nasionka napęcznieją i mieszanka nabierze żelowej konsystencji. Dla lepszego i szybszego efektu, możesz kilka razy wyjąć miseczkę z lodówki i powtórzyć czynność mieszania. Kiedy pudding nabierze pożądanej gęstości, przełóż go do kieliszków lub słoiczków. Przy pomocy ręcznego blendera zmiksuj brzoskwinie na mus i polej nim zawartość słoiczków. Na kilka minut schłódź desery w lodówce.
Smacznego!
xx Joanna
Zdjęcie: Beauty Rebel