Wegański sernik Sarah Britton
Przepis na najlepszy wegański sernik na świecie! Uwielbiam smak wszelkiego rodzaju serników. Przywołują na myśl święta- dni wypełnione jedzeniem, rodzinnymi spotkaniami i rozkoszne leniuchowanie. Ze względu na nietolerancję mleka krowiego, niekorzystny wpływ kazeiny na zdrowie i zdecydowanie niehumanitarne funkcjonowanie współczesnego przemysłu mleczarskiego, postanowiłam poszukać wegańskich sernikowych zamienników. Nie jestem fanką soi, więc popularny tofurnik odpadł w przedbiegach. Z odsieczą przyszły…orzechy nerkowca. W połączeniu z sokiem z cytryny, olejem kokosowym i odrobiną miodu (lub syropu klonowego) tworzą pyszną, mokrą masę, która w smaku przypomina tradycyjną, serową. Jest równie smaczna – jeśli nie bardziej!
Przepis na to cudowne ciasto odkryłam dzięki Sarah Britton i jej stronie My New Roots. Zmieniłam nieco proporcje i zastąpiłam maliny borówkami. Ten „oszukany sernik” jest przepyszny i bardzo prosty w przygotowaniu. Będziesz potrzebować sporej ilości orzechów i migdałów – aby nie wydać fortuny, warto kupować je na wagę lub w dużych opakowaniach.
Składniki:
Spód:
1 kubek migdałów
1 kubek daktyli
szczypta soli
Masa:
1,5 kubka orzechów nerkowca
2-3 łyżki miodu lub syropu klonowego
2-3 łyżki oleju kokosowego
sok z 1-2 cytryn (w zależności od preferencji smakowych)
*opcjonalne – aromat waniliowy
1 kubek borówek (możesz zastąpić je innymi owocami – ciasto pysznie komponuje się z malinami)
Przygotowanie:
Migdały i daktyle wrzuć do blendera, dodaj szczyptę soli i zmiksuj. Powstałą masę przełóż do formy na ciasto (z obręczą) i równomiernie rozprowadź, starannie wypełniając brzegi.
Pozostałe składniki (oprócz borówek) zmiksuj w blenderze na gładką masę. W między czasie dodawaj sok z cytryny i próbuj, czy masa nie jest zbyt słodka lub zbyt kwaśna.
Odmierz mniej więcej 2/3 masy i równomiernie rozsmaruj ją na migdałowym spodzie.
Do reszty masy wsyp borówki i zmiksuj razem, a następnie wyłóż i rozsmaruj jako ostatnią warstwę sernika.
Gotowe ciasto schłódź w zamrażalniku aż nabierze bardziej stałej konsystencji (nie za długo, żeby go nie zamrozić – później możesz przełożyć je do lodówki). Przed podaniem przez 10-15 minut ogrzewaj sernik w temperaturze pokojowej.
Zdjęcia: Beauty Rebel
Oryginalny przepis: Sarah Britton/My New Roots