BE A REBEL.
Beauty Rebel to styl życia. Bądź sobą. Myśl samodzielnie. Kochaj świat i ciesz się jego pięknem. Wybieraj to, co najlepsze - dla twojej skóry i dla Ziemi.
OBSERWUJ NAS:

Organiczne Kosmetyki | Niszowe Marki

Bezpłatna dostawa od 300 zł

  • Brak produktów w koszyku.
Na górę
wegański sernik sarah britton

Przepis na najlepszy wegański sernik na świecie! Uwielbiam smak wszelkiego rodzaju serników. Przywołują na myśl święta- dni wypełnione jedzeniem, rodzinnymi spotkaniami i rozkoszne leniuchowanie. Ze względu na  nietolerancję mleka krowiego, niekorzystny wpływ kazeiny na zdrowie i zdecydowanie niehumanitarne funkcjonowanie współczesnego przemysłu mleczarskiego, postanowiłam poszukać wegańskich sernikowych zamienników. Nie jestem fanką soi, więc popularny tofurnik odpadł w przedbiegach. Z odsieczą przyszły…orzechy nerkowca. W połączeniu z sokiem z cytryny, olejem kokosowym i odrobiną miodu (lub syropu klonowego) tworzą pyszną, mokrą masę, która w smaku przypomina tradycyjną, serową.  Jest równie smaczna – jeśli nie bardziej!

Przepis na to cudowne ciasto odkryłam dzięki  Sarah Britton i jej stronie My New Roots. Zmieniłam nieco proporcje i zastąpiłam maliny borówkami. Ten „oszukany sernik” jest przepyszny i bardzo prosty w przygotowaniu. Będziesz potrzebować sporej ilości orzechów i migdałów – aby nie wydać fortuny, warto kupować je na wagę lub w dużych opakowaniach.

 

P1180138

Składniki:

Spód:

1 kubek migdałów

1 kubek daktyli

szczypta soli

Masa:

1,5 kubka orzechów nerkowca

2-3 łyżki miodu lub syropu klonowego

2-3 łyżki oleju kokosowego

sok z 1-2 cytryn (w zależności od preferencji smakowych)

*opcjonalne – aromat waniliowy

1 kubek borówek (możesz zastąpić je innymi owocami – ciasto pysznie komponuje się z malinami)

Przygotowanie:

Migdały i daktyle wrzuć do blendera, dodaj szczyptę soli i zmiksuj. Powstałą masę przełóż do formy na ciasto (z obręczą) i równomiernie rozprowadź, starannie wypełniając brzegi.

Pozostałe składniki (oprócz borówek) zmiksuj w blenderze na gładką masę. W między czasie dodawaj sok z cytryny i próbuj, czy masa nie jest zbyt słodka lub zbyt kwaśna.

Odmierz mniej więcej 2/3 masy i równomiernie rozsmaruj ją na migdałowym spodzie.

Do reszty masy wsyp borówki i zmiksuj razem, a następnie wyłóż i rozsmaruj jako ostatnią warstwę sernika.

Gotowe ciasto schłódź w zamrażalniku aż nabierze bardziej stałej konsystencji (nie za długo, żeby go nie zamrozić – później możesz przełożyć je do lodówki). Przed podaniem przez 10-15 minut ogrzewaj sernik w temperaturze pokojowej.

 

Zdjęcia: Beauty Rebel

Oryginalny przepis: Sarah Britton/My New Roots

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Copywriter. Storyteller. Makijażystka. Buntowniczka. Yoga Girl. Dawniej zafascynowana luksusowymi markami, dziś świadomie wybierająca produkty, które stosuje prywatnie i w pracy. Wierzy w wartość piękna bez okrucieństwa, transparentnego marketingu i idee fair trade. Udowadnia, że naturalne, etyczne kosmetyki mogą być skuteczne, luksusowe i piękne. Od 2015 współtworzy Beauty Rebel.

FOLLOW ME: