Wstęp
Cześć! Dziś chcę podzielić się z Wami bardzo pysznym przepisem na ciasteczka owsiane z masłem orzechowym. Brzmi to już smakowicie, prawda? Ale uwierzcie mi, smak jest jeszcze lepszy niż się spodziewacie! Te ciasteczka są super proste do zrobienia i nawet jeśli nie jesteście zbyt doświadczonymi w kuchni- na pewno Wam się uda. Są idealne jako przekąska między posiłkami, deser albo… no dobra, przyznam się – często podjadam je także na śniadanie! Bo przecież owsianka to podstawa porannego menu, a te ciasteczka są w gruncie rzeczy owsianką "na wynos".
Moje dzieci uwielbiają te ciasteczka i zawsze z niecierpliwością czekają, kiedy wyjmę je z piekarnika. A ja cieszę się, bo wiem, że podaję im coś zdrowego, coś, co dostarczy im energii przez długi czas. Bez cukru, bez sztucznych dodatków – tylko naturalne składniki.
Nie ma we mnie nic z dietetyka od życia (chociaż kocham zdrowe jedzenie!), ale od czasu do czasu lubię podzielić się z Wami przepisami na proste, domowe jedzenie. Takie, które sprawi, że poczujecie się dobrze. Dlaczego ciastka owsiane z masłem orzechowym? Bo to połączenie jest nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Masło orzechowe dostarcza zdrowych tłuszczów, a owsiane pokarmy są źródłem błonnika.
Pyszne ciastka owsiane z masłem orzechowym
Pora na przepis! Zaczniemy od składników. Potrzebujesz:
- 1 szklanka płatków owsianych
- ½ szklanki mąki
- ½ szklanki masła orzechowego
- ¼ szklanki miodu
- 1 jajko
- szczypta soli
Przygotowanie ciastek jest banalnie proste. Mieszasz wszystkie składniki, formujesz ciasteczka i pieczesz. Proste, prawda? Ale skoro jesteśmy tu, pozwól, że opiszę Ci cały proces krok po kroku. Bez szczegółów przecież żadna przepis nie jest kompletny, a ja chcę, żeby Wam się udało!
-
W misce mieszaj 1 szklankę płatków owsianych oraz ½ szklanki mąki. Dodaj szczyptę soli.
-
W oddzielnej misce wymieszaj ½ szklanki masła orzechowego i ¼ szklanki miodu. Potem dodaj 1 jajko. Mieszaj do połączenia składników.
-
Teraz połącz obie miski ze sobą i dobrze wymieszaj wszystko. Powstał ci fajny, lepki ciasto.
-
Z ciasta formuj kuleczki, ułóż na blaszce i spłaszcz. Piecz w piekarniku przez 10-12 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe!
Tyle to wystarczy, by cieszyć się pysznymi ciasteczkami owsianymi z masłem orzechowym. Zapewniam Cię, że ciastka o które tak dbałam i którę przygotowywałam z miłością, znikają z talerza w mgnieniu oka. To jeden z tych przepisów, które zawsze wychodzą.
Thermomix ciastka owsiane
Jeśli należysz do grona szczęśliwych posiadaczy genialnego urządzenia, jakim jest Thermomix, to mam dla Ciebie dobrą wiadomość. Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym idealnie nadają się do przygotowania za pomocą tego cudownego pomocnika w kuchni. Dzięki niemu cały proces stanie się jeszcze łatwiejszy i przyjemniejszy!
Zastanawiasz się, jak to zrobić? Pozwól, że pomogę. Oto szczegółowe instrukcje:
-
Do naczynia miksującego Thermomixa wlej ¼ szklanki miodu i ½ szklanki masła orzechowego. Ustaw 3 minuty, 60 stopni, prędkość 2. Po tym czasie powinnaś otrzymać jednolitą, płynną masę.
-
Gdy masa ostygnie, dodaj 1 jajko i ponownie zmiksuj wszystko na prędkości 3 przez 30 sekund.
-
Teraz dodaj szklankę płatków owsianych i ½ szklanki mąki oraz szczyptę soli. Zmiksuj na prędkości 4 przez 20 sekund.
-
Z ciasta formuj kuleczki, rozłóż je na blaszce i delikatnie spłaszcz. Piecz w piekarniku przez 10-12 minut w temperaturze 180 stopni.
I już masz pyszne ciasteczka z Thermomixa! Nawiasem mówiąc, Thermomix to świetne urządzenie do takich rzeczy – ze względu na swoje możliwości zapewnia, że twoje ciasteczka wyjdą perfekcyjnie za każdym razem!
Ciastka z płatków owsianych i masła orzechowego
Robienie ciasteczek z płatków owsianych i masła orzechowego to czysta przyjemność. Pomyśl tylko, jak cudownie pachnie pieczone ciasto, a potem samo pieczenie, gdy dom wypełnia się zapachem świeżo pieczonych ciasteczek. I na koniec, kiedy wyjmujesz z pieca gorące, chrupiące ciasteczka z pokrytych złocistą skórką – którą przebija miękkość i smak masła orzechowego – tego nie da się opisać.
Ciastka z płatków owsianych i masła orzechowego to dla mnie wspomnienia z dzieciństwa, być może dlatego są mi tak bliskie. Ale do dzisiejszego dnia – niezależnie od wieku – zawsze mam ochotę na chwilę wrócić do tych bezpiecznych momentów, kiedy czułam się kochana i przez swoją mamę otulona smakiem domowego ciastka. Jestem przekonana, że moje dzieci także przedadzą ten przepis swoim dzieciom, a one z kolei swoim.
Podsumowanie
Do twojego życia zagościły ciasteczka owsiane z masłem orzechowym. Widzisz już, jak świetnie wpisują się one w twoją kuchnię? Czy to przygotowując je trzymając się tradycji, czy też korzystając z wsparcia nowoczesnych urządzeń takich jak Thermomix – w każdym przypadku otrzymasz ciastka, które smakują jak czysta magia.
Mam nadzieję, że pokochałaś te ciasteczka tak bardzo, jak ja i moja rodzina. Ich prostota, naturalność i smak docierają do serca każdego, kto ma szczęście je kosztować. Jestem przekonana, że staną się one również ulubionym przysmakiem w twoim domu.
Droga czytelniczko, twoja kuchnia to miejsce, gdzie powstają małe cuda. Pamiętaj, żyjemy, aby cieszyć się jedzeniem, aby dzielić się z innymi i przekazywać im naszą miłość, opiekę i wdzięczność za każdy wspólnie spędzony moment. I niech to będą chwile pełne smaku, miłości i radości.
Dodaj komentarz